הטכנולוגיה תגרום לנו לחלות בסרטן?
ההתקדמות הטכנולוגית הביאה אתה שפע של אפשרויות וכיום ניתן לתקשר באמצעות מכשירים סלולריים לשותפים בכל העולם, להשתמש במחשבים לביצוע העברות כספיות בזמן שאתם מחממים את הקרואסונים לישיבה הקרובה. אך האם הקדמה פוגעת בנו?
ניקח לדוגמה את השימוש בטכנולוגיה סלולרית: רבות דובר על הקשר בין בינה לבין תחלואה בכלל ומחלת הסרטן בפרט, כאשר מחקרים אחדים מצביעים על קשר ממשי ואחרים מבטלים אותם.
האמת היא שישנו קושי ממשי לקבוע האם שימוש בטכנולוגיה זו עלול להגדיל את הסיכון לחלות בסרטן, כוון שמלאכת איסוף נתונים במחקרים אפידמיולוגיים וגיבושם לכדי תוצאה חד משמעית אורכת כשני עשורים ויותר, והטכנולוגיה הסלולרית נמצאת בשימוש ציבורי משנות ה- 80 בלבד.
לכן רק בעוד כעשור יוכלו לקבוע בוודאות האם ישנו קשר בין שימוש בטכנולוגיה סלולרית לעלייה בתחלואה. מסיבה זו נוהגות מדינות רבות נוקטות בשיטת "זהירות מונעת" (precautionary principle) ומעודדות דרכים לצמצום הקרינה גם ללא ידיעה מדויקת לגבי השפעתם.
מה מסוכן יותר: קרינה מייננת או בלתי מייננת?
ישנו בלבול גדול בכל הנוגע לסוגי הקרינה ורבים מתקשים להבדיל בין קרינה מייננת לקרינת גמא, לדוגמה. אנו בחרנו להתרכז בכתבה בשלושת הסוגים העיקריים:
קרינה מייננת היא זו שאוצרת כמות אנרגיה העלולה להשפיע על ה-DNA האנושי ולשנות אותו. מכשירי הרנטגן בביה"ח, לדוגמה, פולטים קרינה מייננת וגם הטלפונים הסלולריים, מערכות גילוי וכיבוי אש, ארונות חשמל והאנטנות המוצבות על גג בניין המשרדים או בקרבתו, גם הן פולטות קרינה מייננת.
הסוג השני הוא קרינה בלתי מייננת מכילה אנרגיה אך לא ברמה שמשפיעה על גוף האדם. בקרבתנו מערכות שונות הפולטות קרינה בלתי מייננת כגון: רשת החשמל, חימום תת רצפתי ואפילו תאורת פלורסנט.
הסוג השלישי הוא קרינת רדיו המשתייכת למשפחת הקרינה הבלתי מייננת. בסביבת המשרד ניתן למצוא מכשירים רבים הפולטים קרינת רדיו כגון: מחשבים ניידים, רשת הטלפון וארונות חשמל.
צמצום קרינה מטלפונים סלולריים וממערכת המחשוב
הטלפון הסלולרי הפך לאמצעי התקשורת הנפוץ בקרב האוכלוסייה בעולם, וכיום 90% מבני האדם בכל הגילאים משתמשים במכשיר סלולרי באופן יומי. מכשירים אלה פולטים קרינת רדיו אותה ניתן למצוא גם בטלפונים אלחוטיים, טאבלטים, מחשבים ניידים ואפילו מוני חשמל, גז ומים.
חשיפה ממושכת לקרינת רדיו עלולה לגרום לסימפטומים כגון: כאב ראש, סחרחורות, עייפות וירידה בתפקוד ואף ליצור השלכות לטווח הארוך ולכן חשוב להתגונן בפניה.
הדרכים לצמצום החשיפה:
1. הרחיקו מכשירים סלולאריים ומטענים למרחק 6 מטרים מגופכם.
2. הציבו מחשבים נייחים על מרכיביהם (מודם, חוטי רשת, דיסקים ניידים, כוננים נשלפים וכו') על הרצפה ולא על השולחן לידכם.
3. במידת האפשר – צרו חוצץ בין המכשירים הללו לבין סביבת העבודה והסתירו אותם מאחורי קיר בטון. פעולה זו תצמצם את הקרינה בכ-50%. עובדים בקיוביקל? הרחיקו את המכשירים למרחק של 1.5 מטר לפחות.
4. הימנעו מהנחת המחשבים הניידים ו/או הטאבלטים ישירות על רגליכם, והניחו אותם על שולחן מולכם. אם אתם מוכרחים להניחם על בירכיכם היעזרו בחוצץ כגון כרית גדולה או מגש.
5. רכשו מסנני קרינה למסך המחשב.
צמצום קרינה ממערכת החשמל ומכשיריה
מערכת החשמל פולטת קרינה בלתי מייננת בתדר נמוך שבחשיפה ארוכה עלולה להזיק לנו.
הדרכים לצמצום החשיפה:
1. שמרו על מרחק קבוע של מטר ומעלה מקווי מתח, ארונות חשמל ושנאים.
2. מגנו את דלתות ארון החשמל ומערכות גילוי וכיבוי אש באמצעים מפחיתי קרינה.
3. יש הרחיקו עמדות העבודה מארונות החשמל למרחק של 1.5 מטר לפחות.
4. בזמן שימוש במיקרוגל, מקרר, רדיאטור ומכשור חשמלי פולט קרינה יש התרחקו כחצי מטר לפחות ממכשיר פועל.
5. שמרו על אוורור החדר למניעת עלייה בטמפרטורת הגוף.
6. השתמשו בשלטי אזהרה ומדבקות ועודדו את עובדים להתרחק מארונות החשמל.
הזמינו יועץ מערכות מיגון לעסק
אין זה מספיק להתרחק מאמצעים הפולטים קרינה ובכדי להבטיח את שלומם של עובדיכם יש להסתייע ביועץ למערכות מיגון קרינה. בבואו למשרד יערוך בדיקה מקיפה, יבחן את נקודות התורפה ויציע אמצעים למיגון והפחתת קרינה.
בעזרת מדידות קרינה יוכל לומר היכן ישנם כשלים ובאילו אמצעים יש להיעזר בכדי למגן את החלונות, הקירות, מערכת התאורה והחשמל וכו'. בהצלחה.