מהו יום הבינלאומי להימנעות מקניות?
בשנת 1993 החליטו קבוצת קנדים החברים בארגון "מכסחי המודעות" לשים מעצור למסע הרכישות ובזבוז הכספים המשווע. חברי הקבוצה השחיתו שלטי פרסומות (מכאן שמם), והפגינו להעלאת המודעות להרס הנגרם מתרבות צריכה נטולת שליטה.
טענתם היא כי תרבות הצריכה הנוכחית רעה לאדם ורעה לסביבה. פוגעת בתקציבים המשפחתיים, יוצרת מצב בו הורים "קונים" את תשומת לב ילדיהם, מחריפה את הפערים בחברה, מעודדת קפיטליזם, משרישה ערכים שליליים ומדללת את משאבי הטבע.
הקבוצה הכריזה על "יום ללא קניות" Buy Nothing Day שמצוין בשישי הראשון אחרי חג ההודיה, הנקרא גם "יום שישי השחור", ורגע לפני חג המולד. הזמן שנחשב לתקופת הקניות העמוסה ביותר בשנה. למרות שהקשר היהודי מעט רופף הוחלט גם בישראל לאמץ את היום.
המפגינים VS בעלי העסקים
בעולם מנסים עסקים וחברות לעשות כל שביכולתם בכדי למשוך קונים ולהימנע מהפסדים ביום זה. הקניונים מתמלאים שלטי ענק המציעים הנחות משמעותיות למי שייוותר על עקרונותיו וייכנע לפיתוי.
גם בישראל מסרבים לוותר על ההזדמנות לגלגל מזומנים וקוראים לקונים להגיע לחנויות וליהנות מהנחות ענק. רק לשם המחשה, בשנה שעברה יצאו הרשתות הגדולות במבצעים בגובה 70%!
על אף המבצעים וההנחות דעו כי ישנה התעוררות חברתית גדולה לנושא, ומפגינים ברחבי העולם יוצאים אל הרחובות ומבקשים מהעוברים והשבים להימנע מקניות.
האם אתה צפוי להפסדים?
המחאה מצטלמת טוב בכלי התקשורת אך אינה אפקטיבית. ההוכחה היא שבעלי העסקים והחברות הגדולות מספרות על גדילה משמעותית ברווחיהן דווקא בימים הללו.
כיצד ייתכן? הרשתות יוצאות במבצעים משמעותיים והלקוחות רצים אל הקניונים בכדי להעמיס, בטענה שעברו מצרכנות חסרת שליטה לניצול הזדמנות טובה, שהרי אינם מקבלים הנחות שכאלה בימים כתיקונם.
העסקים הקטנים והבינוניים לעומת זאת דווחו על הפסדים שמקורם בקושי להוזיל מחירים ולמשוך לקוחות. ניתן לסכם ולומר שהרשתות הגדולות שבין כה זוכות לרווחים- הגדילו אותם אף יותר והעסקים הקטנים כרגיל דשדשו מאחור. ניצחון המנגנון הקפיטליסטי.
כך תמשוך קונים ולקוחות חדשים
בין אם תבחר לכבד את היום או לברוח ממנו לא תוכל להתעלם מהשלכותיו. לכן כדאי שתלמד את ארבעת דרכים למשיכת קונים:
מבצעים בשבוע שלפני "יום ללא קניות"- הגדל את ההכנסות בשבוע הקודם ליום הבינלאומי ותצמצם הפסדים. מכוון שזו תחילתה של עונת הסתיו, הנחות משמעותיות לרגל חילופי העונות יתקבלו בברכה.
מבצעים לוהטים ביום ללא קניות – המחיר שתקבל בעבור מכירות בשיא העונה גבוה בהשוואה להכנסה מאותו מוצר שיימכר בהנחה, אך דע כי ההנחות טובות לעסק שלך משתי סיבות: הן מושכות לקוחות קיימים לרכישה לא מתוכננת, ומושכות לקוחות חדשים לבולמוס הקנייה. הכספים שיפקידו בידך יאזנו את ההפסדים ואף יביאו לרווחים והגדלת מאגר הלקוחות. שווה.
מכירה מיוחדת ברשת – אנשים טועים לחשוב שמכירה מיוחדת משמעותה מחירה בהנחה משמעותית, וטעות הזאת טובה עבורך. פרסם הודעה על מכירה מיוחדת ברשת בהנחות בטווח שבין 10%-15% הנחה. בדרך זו תמשוך קונים בהפסד מזערי.
פרסום בפייסבוק וברשתות החברתיות – כולם מדברים על "יום ללא קניות"? נצל את הבאזז לטובתך. פרסם את דבר ההנחות ברשתות החברתיות ואפשר למסר להתגלגל. יש שיפתחו ארנקים ויגיעו ויש שימחו במרץ, אך אף אחד לא יפספס את נוכחותך.
אומרים ש"כל פרסום הוא פרסום טוב" ולכן כניסה לתודעה הציבורית ממשמעותה הגדלת רווחים. נצל את המדיה בכדי לבלוט על פני המתחרים, והישאר בתודעת הגולשים.
הצטרף למחאה, זה ישתלם לך!
סקרים מראים כי עסקים שאמצו אג'נדה חברתית המגנה על הלקוח זכו להכרת תודה ולפרסום. לדוגמה: קרנה של בנק הפועלים עלה לאחר שייסדה את "יום המעשים הטובים", חברת "סלקום" זכתה לתשואות מהציבור הישראלי לאחר שחלקה הטבות לחיילים שלחמו בצוק איתן, ואלו רק שתי דוגמאות.
פרסם כי העסק שלך מזדהה עם המסר של "יום ללא קניות". בדוק את התגובות שתקבל מהלקוחות. במידה וישנה אהדה, אמץ את היום גם בשנה הבאה ובמידה ולא, תמיד תוכל לקדם הנחות ולקוות שהציבור הישראלי ינהר בהמוניו.