עסקים רבים כמו גם בעלי דירות בקומות תחתונות עד קומה שלישית הם יעד מועדף על הפורצים בישראל. עם זאת, שיטות הבנייה כיום מאפשרות לבעלי עסקים ליצור קשר עם מתקיני אזעקות ומערכות מיגון הרבה לפני זמן מסירת המפתח ו/או הכניסה לעסק. ישנן הכנות ייעודיות עבור מערכות אזעקה קוויות בדומה להתקנת מערכות מיזוג וחשמל. המתקין יכול לאמוד בצורה טובה יותר את כמות הגלאים הנדרשת וסוגי הגלאים וכך להתקין בצורה קלה ואסתטית את גלאי הנפח והצופרים.
היכן ניתן להתקין מצלמות אבטחה בעסק?
השימוש במצלמות אבטחה בעסק נבחן על ידי בית המשפט בגין תלונת עובד על הפגיעה בזכות לפרטיות, מכיוון שמול זכות זו של העובד תעמוד זכות המעסיק להגנה על הקניין. בית המשפט יבדוק תמיד אם הייתה סיבה מוצדקת מצד המעסיק להתקנת המצלמות ואם מצד העובד הייתה אכן פגיעה ממשית בזכותו לפרטיות.
משום כך נקבע כי על המעסיק לקבל את הסכמת העובדים להתקנת מצלמות אבטחה, בתחום חדר עבודתם הפרטי, בהסכמתם המלאה. ללא הסכמתם רשאי המעסיק להתקין אף ללא ידיעתם מצלמות אבטחה בכל המקומות הציבוריים בבית העסק הכוללים: משרד משותף, מסדרונות, מטבח מעלית וכדומה. אם מתעורר אצל המעסיק חשד לקיום מוחשי של מעשה פלילי בקניינו רשאי להתקין מצלמות ללא ידיעת העובד.
בכל מקרה שהוא חל איסור על המעסיק להתקין מערכות שמע בתוספת למערכות האבטחה מכיוון שאלו נכללות בתחום האזנות סתר אסורות.
מערכות אבטחה וחברות הביטוח
"חברת הביטוח אינה ממליצה על מערכת מסוימת. אם חברת הביטוח רואה לנכון, היא מזמינה סוקר מטעמה הבודק את תכולת העסק, גודלו ופוטנציאל הפריצה שלו, הסוקר מעביר את רשמיו אל בעל העסק וחברת האבטחה אשר נדרשת ליישם את החלטותיו בנוגע למיקום גלאים, צופרים ומצלמות במידת הצורך", אומר אילן טובי מחברת קול תקשורת. כך לדוגמה אם יש לכם עסק המכיל תכולה יקרת ערך, חברת הביטוח תציב עבורו דרישות התקנה. אם אתם בעלי קיוסק אשר מבוטח בסכומים קטנים ייתכן ולא יהיו דרישות לחברת הביטוח אך כדאי לכם להתקין אחת כזו מעל לקופה ובמחסן לפקח על העובדים ולהגן מפני שודדים.
חשוב לציין כי כל המערכות מאושרות על ידי חברות הביטוח ואין ספקים ישירים העובדים עימם בשונה ממתקיני אזעקות ומערכות הגנה לרכב. חברות הביטוח אינן מעניקות הנחה לעסקים אשר מתקינים מערכות אלו אך קיימים מקרים בהם בעלי עסקים מבטחים את עסקיהם במחירים גבוהים, אז תיתכן הטבה חד פעמית מצד חברות הביטוח עבור התקנת מערכות האבטחה.
סוגים ומותגים מובילים של מערכות אזעקה ומיגון
מערכות האבטחה מתחלקות לשני סוגים עיקריים:
מערכות אזעקה קוויות – מערכת המחברת את הגלאים והצופרים באמצעות כבל, בדרך כלל יותקנו לפני הכניסה לעסק אך ניתן גם להתקין אותם בחציבה (פחות מומלץ) של הקיר. מערכות קוויות הן מערכות אמינות המצריכות חיבורים בסיסיים לחשמל ולקו טלפון. מותגים מובילים בארץ של מערכות אזעקה ומיגון קוויות הם:
- חברת PIMA הישראלית המספקת מערכות בעברית וגם שירות אחריות ותחזוקה, נפוצה מאוד ופשוטה לתפעול.
- חברת RISKO – חברה בינלאומית המייצרת מערכת מעט יקרה יותר מן המערכות הקיימות בשוק. מורכבת יותר ופחות מתקינים עובדים איתה בשוק, נחשבת למערכת אמינה ואיכותית.
מערכות אזעקה אלחוטיות – מערכות אשר פועלות באמצעות שידור RF בדומה לשלט האזעקה ברכב, אך כמובן בטיחותיות יותר מכיוון שהן פועלות באמצעות סנכרון הגלאים למערכת בתדר נמוך ובלעדי אשר מוצפן במערכת עצמה. המערכת מצריכה גם סוללות הפעלה במקרה של הפסקת חשמל בנוסף לחיבורי החשמל הישיר וקו הטלפון. מערכת מובילה בתחום המערכות האלחוטיות בארץ היא המערכת של חברת VISONIC הישראלית.
מערכות אזעקה, איך זה באמת עובד?
מערכת האזעקה לעסק מתבססת בעיקרה על נתוני הבקר אלקטרוני, בו שמורים כל הנתונים החיוניים לפעולת האזעקה. בבקר הנמצא על אחד מקירותיו הפנימיים של העסק, נמצאים הכרטיס האלקטרוני והחייגן הדיגיטלי, לכרטיס מוזנים מספרי הטלפון במקרה של הפעלת האזעקה, קודי האבטחה, פקד פעילות הצופרים והתדר עבור הגלאים.
עמרי בציר מחברת ננוקס מערכות מיגון ותקשורת בע"מ טוען כי "ישנם תוספים שונים לאזעקה והם גלאים מסוגים שונים. גלאי תנועה וגלאי נפח פנימיים וחיצוניים וגלאים מגנטיים לחלונות הזזה. נוסף על כך מחוברים למערכת האזעקה גם צופר חיצוני ופנימי, ישנה אופציה לסנכרן גם פעילות של אמצעי תאורה כהרתעה מבפנים ומחוץ לבית". עוד אומר בציר כי "בעסקים רבים נהוג להתקין גם גלאי רצפתי, הגלאי מותקן כ 8 ס"מ מעל לפאנל הקיר ותפקידו להתריע כשישנה הצפה בבית העסק".
לאחר שרכשנו והתקנו את מערכת האזעקה, הטכנאי מתקין ומסנכרן את התוספים השונים למערכת. ברגע שאנו מזינים את קוד ההפעלה למערכת, היא מתחילה לפעול, כלומר - מסנכרנת באמצעות תדר נמוך את קרני ה-RF המוקרנות מן הגלאים. ברגע שקרן כזו נשברת/מופרעת על ידי תנועה שנקלטה או במקרה של גלאי נפח, חום גוף שנקלט או במקרה של ניתוק גלאי מגנט, המערכת מזהה את ההפרעה כפריצה ומפעילה באופן אוטומטי את הצופרים ומפעילה את החייגן עבור המספרים שהוזנו (ניתן להזין 5-6 מספרים כולל מספר מוקד ביטוח אם יש). במערכות מתקדמות יש אפשרות לחייגן GSM שמוריד את התלות בקו בזק ומאפשר למערכת להתקשר גם למכשירים סלולריים.