מי זקוק למצלמות בעסק?
בעבר רק חברות שעסקו בתחומים רגישים התקינו מצלמות במשרדיהן, אך היום חברות רבות מתעדות את התנהלות עובדיהם מתוך רצון להבטיח התנהלות תקינה, יעילות ושמירה על המשרד ומתקניו.
נוכחות המצלמות מפחיתה את מספר הגניבות מצד העובדים ואורחים מזדמנים, וגורמת לנוכחים להפחית התעסקות שאינה קשורה לעבודה. זה אומנם לא מונע מהעובדים לגלוש בפייסבוק, אבל הם יעשו זאת הרבה פחות אם מצלמה תשקיף עליהם מתשע עד חמש.
נציין כי העובדים אינם מתלהבים מנוכחות המצלמות וההוכחה לכך היא מספרן ההולך וגדל של תביעות בגין חדירה לפרטיות, והרעת תנאים. אם ברצונך להתקין מצלמות וודא שאתה עושה זאת מתוך רצון להגן על רכושך ולקבע התנהלות תקינה במתקניך, ולא לשם מציצנות וחיטוט בחיי העובדים.
מה מותר לעשות ומה אסור
חוק יסוד כבוד האדם וחירותו והחוק להגנת הפרטיות מ-1981 עוסקים באיסור פגיעה בפרטיותו של אדם ללא ידיעתו וללא הסכמתו. לפיכך אם תבחר להתקין מצלמות בעסק עליך ליידע את העובדים והאורחים המזדמנים על קיומן.
הדרך ליידע תהיה באמצעות מייל לעובדים ובאמצעות הצבת שלט ברור בכניסה למבנה. בעת קבלת עובדים חדשים לעבודה עליך להוסיף סעיף לחוזה העסקתם המיידע אותם כי יעבדו בסביבה מצולמת.
מותר להתקין מצלמות במרחבים הכללים במשרד כגון: מסדרון, חדר אוכל, לובי כניסה וכן מחוץ למבנה העסק: בחנייה, גינה והחלק הפונה לרשות הרבים.
אסור להתקין מצלמות בחדרי שירותים, בחדרי הנקה אם ישנם במשרד, וכן אסור לצלם בחדרים פרטיים מחשש לפגיעה בצנעת הפרט. הווה אומר – צילום במשרד הפרטי אסור.
את החומר המצולם אסור בתכלית האיסור להעביר לגורם חיצוני, ורק במקרים מיוחדים מותר להעבירו לידי רשויות החוק.
האם מותר לפטר עובד שצולם גונב?
השאלה היא מה גובר על מה – הזכות לפרטיות או הזכות לקניין של המעסיק? במידה והנך חושד שהעובד גונב ומשחית ציוד משרדי או מפר סודות מקצועיים, אזי שהזכות לקניין עולה על זכותו של העובד לפרטיות, ובמקרה זה ניתן לצלם אותו – בידיעתו.
המקרה היחיד בו ניתן לצלם עובד ללא ידיעתו חל כאשר עולה חשד לפלילים. לדוגמא, אם המעביד חושד שהעובד מבצע מעשים פלילים, פוגע בעובדים אחרים או משתמש בעסק בכדי לבצע מעשה פלילי.
בנושא הפיטורים הדעות חלוקות: במידה והעובד יצולם כשהוא מבצע מעשה פלילי ניתן לפטר אותו, אך אם לא ידע על קיומן של המצלמות- המעסיק יצטרך להשיב לשאלות קשות של השופט. לכן, בכל מקרה חשוב ליידע על התקנת המצלמות ולהימנע מ"תחומים אפורים" שיעיקו על שני הצדדים.
ועכשיו – לבחירת המצלמה
סוג: ישנן מצלמות גלויות וסמויות כאשר הראשונות נועדו בעיקר לשם הרתעה, והשניות למעקב ותיעוד. שתיהן מספקות איכות תמונה טובה.
רזולוציה: בחרו במצלמה ברזולוציה מינימלית של 640x48 וקצב פריימים מרבי:fps 15 לקבלת איכות תמונה טובה. מצלמה זו תאפשר זיהוי פרטים, צבעים ותנועה ותיתן תמורה טובה למחירה.
גודל ומרחק צילום: מרבית המצלמות קטנות (מצלמות כיפה) וניתן להציבן ברחבי המשרד. הן מצלמות בטווחים שבין 7-25 מטר.
צילום לילה: מצלמות המאפשרות צילום בלילה ובחדרים חשוכים. הן מכילות חיישן אינפרה אדום וכוללות תאורה המופעלת אוטומטית כאשר החיישן קולט תנועה במרחב.
עמידות: המצלמות האיכותיות מיוצרות מחומרים עמידים המספקים הגנה מפני וונדליזם ומנזקי הגשם. זהו מידע חשוב למי ששוקל להתקין מצלמות מחוץ לבית העסק.
תוספות חיוניות: מרבית המצלמות מאפשרות צילום בשחור לבן כאשר הטובות יותר מספקות צילום בצבע. חלקן מאפשרות חיבור לאודיו וקבלת קול עם התמונה. הטובות נתמכות על ידי חיבור אל חוטי או חיבור רשת כך שאינן מפסיקות פעולתן בזמן נפילת מתח.
יש מצלמות טובות ויש מצוינות
מרבית המצלמות הסטנדרטיות מספקות איכות תמונה טובה והטובות ביותר מאפשרות להקליט את החומר המצולם ולהיעזר בו מאוחר יותר. בבואכם לבחור מצלמה העדיפו מצלמה המאפשרת שמירת החומר המצולם חודש ימים ויותר וזאת בכדי שתהיה לכם גישה חופשית אליו.
היתרון האחרון והחשוב מכל הוא היכולת להתחבר אל המצלמה מרחוק. מדובר במצלמות בעלות כתובת IP המאפשרות חיבור מהבית, מהדרך ואפילו מהטאבלט וצפייה במתרחש בזמן אמת. אם הנכם מנהלים משרד הפועל גם בשעות הערב וברצונכם לדעת על המתרחש לאחר צאתכם, הרי שמצלמות IP הן הפתרון הטוב ביותר.
מחירי המצלמות נעים בטווח שבין 200-1500 ₪ כשניתן למצוא מצלמות מתוחכמות במיוחד במחיר 10,000 ₪ ומעלה. חפשו מצלמות בטווח המחירים 200-500 שמספקות רזולוציה טובה, יכולת הקלטת החומר ושמירתו עד חודש וכאלה שניתן להתחבר אליהן מרחוק. אם תקבלו את שלושת המרכיבים הללו במחיר עד 500 ₪, ביצעתם רכישה חכמה.
לסיכום
חמש המלצות לבחירת מצלמה ושימוש נאות בה:
1. רכשו מצלמה המספקת צילום ברזולוציה מינימלית של 640x48 וקצב פריימים מרבי:fps 15 לקבלת תמונה איכותית.
2. בחרו במצלמה מקליטה השומרת את המידע המצולם לחודש ימים לפחות.
3. בחרו במצלמה אליה תוכלו להתחבר מכל מקום בתוך המשרד ומחוצה לו.
4. בעת התקנת מצלמה מחוץ למשרד: בחרו במצלמה עמידה בתנאי מזג אוויר חורפי, וכזאת בעלת הגנה מפני וונדליזם.
5. יידעו את העובדים על קיומן של המצלמות באמצעות המייל ושימו שלט בכניסה המציין לאורחים כי המקום מצולם. בעת קליטת עובדים חדשים- הוסיפו לחוזה העסקתם סעיף המציין מפורשות כי הם יודעים שיעבדו בסביבה מצולמת.