פחות אחריות אישית, יותר תאונות דרכים
בשנת 2014 חשפה עמותת "אור ירוק" כי עובדים הנוהגים ברכב חברה מליסינג נוטים לנהיגה פחות אחראית ולנסועה עודפת. שני פרמטרים המכפילים את סיכוייהם להיות מעורבים בתאונת דרכים בהשוואה לנוהגים ברכב בליסינג פרטי או בבעלות אישית.
הנזק המיידי בתאונת דרכים הוא ברור: סיכון חיי אדם של הנהג וסובביו עד לכדי אובדן חיים. לזה תוסיפו את הנזק המשני הכולל: דו"חות, קנסות, תביעות משפטיות והגדלת הסכום שיתבקש לשלם המעסיק עבור ביטוחים לכלי הרכב בחברה.
לכם כמעסיקים ישנן מגוון דרכים בכדי לרסן התנהגות מזלזלת ומסוכנת. הנה מספר דוגמאות אפקטיביות:
התקינו מערכת GPS ברכבי החברה
המערכת תתריע בעת מצוקה וגם במידה והעובד נהג במהירות מופרזת. בעזרת המערכת ניתן גם לשחזר את מסלול נסיעתו של הנהג ולגלות האם עשה ברכב שימוש עודף או השתמש בו לצורכי עבודה, כפי שהיה אמור.
מחירה של מערכת ניווט בסיסית הכוללת זיכרון 4 ג'יגה, תמיכה מלאה בכל תכנות הניווט, חיבורים שונים לרכב (USB, MP3 ועוד) הנו 550 ₪.
התקינו מצלמה ברכב
המצלמות המותקנות בחלקו הקדמי של הרכב מתעדות את הנסיעה ואת התנהגות הנהג. ייתכן והעובד יביע אי שביעות רצון למול פעולה זו, אך מצד שני – התיעוד יסייע לו להגן על עצמו במקרה של תאונה שנגרמה שלא באשמתו.
מחיר מצלמה המספקת נראות טובה ברזולוציית וידאו: 1280x720 פיקסל, כולל רמקול, מיקרופון, חיישן תנועה וזווית עדשה של 120 מעלות הינו 380 ₪ לא כולל הרכבה.
העובד קיבל דו"ח? שישלם בעבורו ממשכורתו!
כשעובדים מקבלים דו"חות בעבור השתוללות בכבישים והפרת החוק או אפילו בגין חנייה במקום אסור, לרוב הם מזלזלים בדו"ח ואינם מתרגשים. אם יחויבו לפרוע חוב זה ממשכורתם מובטח שיזנחו את האדישות וינהגו כראוי.
מומלץ להחמיר את הענישה עם עובדים ה"אוספים" דו"חות דרך קבע, ואף לשלוש מהם את הזכות לנהוג ברכב החברה.
ערכו הדרכות בטיחות קבועות לעובדים
קבעו הדרכת בטיחות בכל חצי שנה, בתחילתם של הקיץ והחורף, ע"י קצין בטיחות בתעבורה, או בעזרת נציגים מעמותת "אור ירוק". למדו את העובדים כיצד להתאים נהיגתם לתנאי מזג האוויר והכביש. במקביל הוציאו הנחיות במייל לריענון תקנות הנהיגה, ושקלו לתגמל עובדים אחראים שלא צברו אף לא דו"ח אחד כל השנה.
אם שותים לא נוהגים
ישנן התוויות שנשמעות לנו ברורות ולגיטימיות אך בכדי שלא להסתכן בתביעת נזיקין, מוטב להורות מפורשות לנהגים שלא לנהוג תחת השפעת אלכוהול ו/או סמים. כמו כן, אין לנהוג ללא חגורת בטיחות, אין להשאיר ילדים ברכב ללא השגחה, אין להשתמש ברכב להובלת ציוד כבד, אין להסיע נוסעים מעבר למספר המותר וכו'.
מומלץ להוציא הנחיה מפורשת במייל לכלל העובדים או לחילופין להוסיף פסקה לחוזה האישי בה הם מתחייבים לכבד כלל זה, ולשאת בתוצאות במידה ורשלנותם הסבה נזק לאדם או לרכוש.
במקביל, יש לספק מערך הגנה לעובדים בדרכים
בכדי לצמצם את הסיכוי לתאונה עליכם לספק לעובדים כלי רכב תקינים ובטוחים, להקפיד על ביצוע טסט בזמן, חידוש רישיונות וביטוחים, ולבצע בדיקה תקופתית לבלמים והצמיגים בתחילתם של חורף וקיץ. עליכם בנוסף לצייד את הנהגים באפוד זוהר, פנס ומשולש מחזיר אור ומומלץ להוסיף גם תיק עזרה ראשונה המכיל ציוד אישי לטיפול בעת תאונה. בהצלחה.