קבע את ישיבת השכר לשעות הבוקר
מחקרים מוכיחים שרמת הריכוז של בני האדם נמצאת במיטבה בין השעות 08:00-10:00, ונמצא שהגוף משחרר אדרנלין וסטרונין בדרך טבעית (גם ללא קפה!) בין שעות הללו. לכן, משימות הדורשות חשיבה מוטב לבצע בזמנים אלה, וכך גם שיחות הדורשות תשומת לב כגון שיחת שכר.
קבע את השיחה לשעות הבוקר ונצל את חלון הזמן שבו המעסיק מרוכז ואינו "טובע" במשימות שונות. חשוב שתימנע מהמנהג המגונה לתפוס את המעסיק "בדלת". אפשר לו להיפטר מהתיק, להתרווח בכיסא, להכין לעצמו קפה וכו', והמתן בסבלנות עד שיתפנה לשיחה.
הכן סקירה של עבודתך והישגיך
שיחת שכר מטבעה מעוררת אי נוחות ומבוכה ולכן מוטב לנהל אותה ברוגע ולא בבלבול. לשם כך כדאי שתכין רשימת נושאים עליהם תרצה לדבר ותתמקד בהם מבלי לסטות מהנושא.
מומלץ לפתוח את השיחה בסקירת הישגך עד לנקודה זו. ספר למעסיק על המשימות עמן אתה מתמודד בכל יום ועל תחומי האחריות שלך, על שגרת העבודה ועל מטלות מיוחדות שנדרשת לעמוד בהן במפתיע ובהן הוכחת יכולות גבוהות.
אם הובלת תהליכים בחברה או הנחלת שיטת עבודה שהגבירה את היעילות ועזרה להתגבר על קשיים – זה הזמן להזכיר את הנושא. חשוב שתשקף את העשייה האמיתית שלך מבלי "לנפח" או לשלב עובדות שאינן נכונות, שבדיקתן תערער את אמינותך.
העלה בפני המעסיק את תרומתך לגיבוש החברה
אלמנט חשוב מאוד לתפקודו התקין של המשרד הוא גיבוש העובדים ושיתוף הפעולה ביניהם. אם הפכת לאיש מפתח בחברה התורם לגיבוש העובדים, מסייע בפתרון חילוקי דעות, מעודד את יתר העובדים לעשייה ומגביר את המוטיבציה שלהם– הרי שתרומתך חשובה וראויה לאזכור. מעסיק בעל ניסיון בוודאי יעריך תרומתך זו וייקח אותה בחשבון כשיבחן את בקשתך להעלאה בשכר.
הימנע מעימותים והתנצחויות
מעסיקים רבים חוששים מפני מתן העלאה לעובד, גם אם מדובר באדם שאת עבודתו ואישיותו הם מעריכים מאוד. הסיבות לכך מגוונות: חשש מפני "גל בקשות העלאה בשכר" שיתעורר אם יאשר העלאה לעובד אחד, חשש מפני התפטרותם של עובדים שיענו בסירוב לבקשתם, התקפי קנאה ופנים חמוצות במסדרון ובעיקר סטייה מהתקציב השנתי שנקבע עקב ההפרשה הגדלה למשכורת העובד.
לכן, חשוב שתנתב את דרכך בשיחה בעדינות ובסובלנות. הימנע מהתנצחויות בסגנון "אבל מגיע לי ואתה יודע את זה!", הימנע מאיומים בהתפטרות מיידית או עידוד מרד העובדים האחרים. נהל את השיחה בבגרות והיה מוכן להיענות בשלילה או בתשובה מתחמקת בסגנון "אני אחשוב על זה".
העלה פתרונות מיוזמתך ונהל משא ומתן יצירתי
במידה והמעסיק פיזר שבחים לכל עבר והצהיר על חשיבותך לחברה, אך הודיע כי אין בכוונתו להעלות את משכורתך – עומדות בפניך שתי אפשרויות. הראשונה היא לצאת מהחדר בפנים נעלבות ולבלות את יתרת ביום בגלישה בפייסבוק ("לא משלמים לי מספיק בכדי לעבוד!"), או לנקוט בשיטה החכמה יותר והיא: ניהול משא ומתן יצירתי.
תוספת לשכר יכולה להגיע באופנים רבים: תוספת ממשית למשכורת, מה שהמעסיק שלל, או שיפור תנאי ההעסקה. הווה אומר, גמישות בשעות העבודה, הטבה בדמות קבלת רכב חברה, מימון הכשרה נוספת ו/או לימודים, בונוס חד פעמי ועוד.
חשוב שתבדוק את כל האפשרויות טרם הגעתך לשיחה עם המעסיק, ותגיע עם רשימה של הטבות אלטרנטיבות. ייתכן ודווקא קבלת רכב חברה בתוספת מימון לימודים ישתלמו בטווח הרחוק הרבה יותר מאשר תוספת של 1,000 ₪ למשכורת.
הופע לישיבה לבוש בצבעים מנצחים
כל משא ומתן הוא מעין לוחמה פסיכולוגית ולכן כדאי שתגייס את תורת הצבעים לטובתך: מחקרים מוכיחים כי הצבע הכחול בכלל וגוון כחול רויאל בפרט מסייעים בהרגעת הרוחות וממתנים התנגדויות. לכן, אם אתה צפוי לנהל שיחת שחר עם מעסיק שאינו מיודד אתך במידה רבה, או שהתעמת אתך בעבר, מוטב להגיע לבוש בחולצה בצבע זה.
גם לצבע הסגול העמוק יתרון פסיכולוגי על הסובבים והוא ידוע כמעורר מצב רוח טוב, ומסייע להציג את הלובש אותו כידידותי. לכן, אם אתה מעוניין לעורר סימפטיה ולסמן את עצמך כאדיב ולא מתעמת – מומלץ להגיע לישיבה לבוש בחולצה בצבע סגול כהה. בהצלחה!