למה אנו מתעלמים מתלוש השכר שלנו?
תלוש המשכורת נראה כמו מפה שרק חשבי שכר ורואי חשבון מסוגלים לפענח. מרביתנו לא טורחים לנסות להבין ואלה שכן זוכים לתגובה קבועה מהמעסיק בנוסח: "תפנו את השאלות למחלקת שכר."
מסיבה זו רבים אינם מודעים להטבות, לחובות ולשינויים המשפיעים על גובה שכרם. בכדי להילחם בתופעה נקבע תיקון 24 לחוק הגנת השכר (פברואר 2009) שמחייב מעסיקים להגיש תלוש מפורט, כשעל העובד החובה לאמת את הנתונים, אך מעטים עושים זאת.
מסקר שערך מכון גיאוקרטוגרפיה עולה כי רק 30% מהעובדים משקיעים 5 דקות ומעלה בבחינת תלוש המשכורת,65% בודקים בעיקר שהסכום לתשלום תואם את שעות העבודה בפועל, ו- 50% בודקים את יתרת ימי החופשה שנותרו לזכותם.
מרבית העובדים אינם משתפים את עמיתיהם בגובה שכרם (97%), והסיבה לשיתוף היא לרוב הניסיון לפענח יחד נתון לא ברור בתלוש המשכורת.
איפה הכסף? באותיות הקטנות
חוזה העבודה מורכב ממספר פרמטרים זהים כגון: שכר שעה, הפרשות לביטוחים, החזרי נסיעות וכו', ובנוסף מכיל הסכמים ייחודיים כגון: אחזקת טלפון ורכב, תשלום עבור שירותי אינטרנט לעובדים מהבית, ביגוד והנעלה לעובדי השטח ועוד.
חוסר תשומת לב או טעות בחישוב עלולים להביא להפסד של מאות ואלפי שקלים בשנה ואף לסיבוך בירוקרטי מול המוסד לביטוח לאומי, מס הכנסה וקרנות הפנסיה.
לכן, אם עלה חשד שזכויותיכם נפגעו במכוון או בשל טעות אנוש, היכנסו לאתר משרד הכלכלה, משרד העבודה או אתרים לזכויות עובדים (הסתדרות או זכותי) ותקבלו מידע מקיף. אתם גם מוזמנים לקרוא את ההסבר הבא בכדי להגיע מוכנים לשיחה עם חשב השכר.
נקודות זכות בגין סטאטוס אישי, עבודה נוספת ועוד
על פי נקודות הזכות נקבע גובה המס שינוכה ממשכורתכם ובכדי שלא ינוכה מס מרבי או מופחת (שיגרור השלמות של אלפי שקלים בסוף השנה), עליכם לוודא שציינתם בטופס 101 את הפרטים התואמים את מצבכם האישי, מקום מגורים, היקף שעות העבודה וכו' – כפי שהם במציאות, ושחשב השכר הקליד את הפרטים למערכת ושהם באים לידי ביטוי בתלוש השכר.
אם החשב שכח לציין שאתם נשואים, לדוגמה, תוכלו לקבל החזר מס רטרואקטיבי רק לשנת המס הנוכחית, וייתכן ותפסידו סכום לא מבוטל עבור השנים הקודמות.
חישוב נסיעות והחזרים בגינם
עובדים המתגוררים במרחק הגדול מ- 500 מטר (או שתי תחנות אוטובוס) ממקום העבודה זכאים להחזר נסיעות. מעסיקים קובעים לעתים החזר מינימלי מבלי להתייחס למרחק בפועל.
כך למשל, מוענק החזר נסיעות לפי חישוב מחיר כרטיס חופשי חודשי מקומי, גם אם העובדים מתגוררים מחוץ לעיר. המשמעות הכספית היא הפסד של 200-300 ₪ בחודש.
תוספת לאקדמאים
עובדים שסיימו לימודים לתואר ראשון ושני זכאים להקלות במס לפני הפירוט הבא:
• בוגרי 2005-2007 זכאים לחצי נקודת זיכוי.
• בוגרי 2008- זכאים לנקודת זיכוי אחת בשנים שלאחר סיום הלימודים, לא יותר משלוש שנים.
• בוגרי 2014-2015 – זכאי לקבלת נקודת זיכוי אחת למשך שנה אחת בלבד.
• מי שיסיים את לימודיו לתואר בשנת 2016 ואילך יזכה לנקודת זיכוי אחת בשנים שלאחר סיום הלימודים, לא יותר משלוש שנים.
• שווי נקודת זיכוי הוא 2616 ש"ח לשנה כך שכדאי למהר ולעדכן את המעביד.
ימי מחלה
החוק קבע כי לזכות העובד 18 ימי מחלה בשנה כשההחזר הכספי בגינם נחלק כך: היום הראשון אינו משולם, הימים שני ושלישי משולמים לפי 50% מהשכר היומי וביום הרביעי יזכה העובד להחזר מלא.
כפי שנראה משתלם יותר לסבול משפעת ולהגיע לעבודה מאשר להפסיד כסף בבית. מסיבה זו רבים מנהלים משא ומתן על סעיף זה עם תחילת עבודתם, בניסיון לשנות את רוע הגזירה. אם ניצלתם ימי מחלה החודש – בדקו שחישוב ההחזר בגינם בוצע כהלכה ושיתרת ימי המחלה התעדכנה כראוי.
ימי חופשה
החוק קבע כי עובד בהסכם עבודה של 5 ימים בשבוע וותק של מינימום 12 חודשים זכאי ל- 12 ימי חופשה בשנה, אך ניתן גם בסעיף זה לנהל משא ומתן ישיר, ולהגדיל את הזכאות.
אם ניצלתם ימי חופשה החודש בהתאם לזכאות בדקו שלא נגבה חויבתם בגין ימים אלה, ושיתרת החופשה התעדכנה כראוי.
אחזקת רכב
בעבור הטבת אחזקת רכב (נקראת גם "הכנסה זקופה") תחויבו במס לפי שווי הרכב ויש לוודא שהסכום תואם את סוג הרכב שקיבלתם. כך למשל, עבור רכב חברה משנתון 2014 תחויבו במס בגובה 2.5%. לכן, אם הרכב הצמוד שלכם אינו חדש – אין סיבה לגבות מכם סכומי עתק.
בכדי למנוע אי נעימויות ותשלומים מיותרים שמגיעים בהפתעה, בדקו האם משרדכם משתתף ברכישת מנוי לכבישי אגרה ואם לא, אולי כדאי לשקול דרכי הגעה חלופיות למשרד.
הפרשות לפנסיה בהתאם לגובה המשכורת
התשלום לקופות גמל וקרן פנסיה מתחלק בינכם לבין המעסיק בהורדה קבועה אחת לחודש. לעתים בשל חוסר תשומת לב המעביד אינו מעביר את חלקו בתשלום, פעולה היוצרת פער גדול ופגיעה אפשרית ברצף הזכאות שלכם.
בכל חודש עליכם לבדוק שסכום ההפרשות שסוכם בינכם בתחילת העבודה אכן מופקד לקופות (מצדכם ומצד המעסיק), ושכל שינוי במשכורת בא לידי ביטוי בסכום ההפרשות. הדבר רלוונטי בעיקר כשהעלאה היא בסכום של אלף ₪ ומעלה.