מה משמעות התקנות החדשות?
עובדי ענף הניקיון סבלו מניצול ותנאי עבודה לקויים במשך שנים. מעסיקים נהגו שלם לעובדי הניקיון "מתחת לשולחן" סכום הנמוך מהמקובל במשק ונמנעו מתשלומי תוספות וביטוחים עבורם גם אם עבדו עבודה מאומצת ובשעות מאוחרות.
צו הרחבה שנכנס לתוקף במרס האחרון מפסיק התנהלות זו וקובע חוקי העסקה ברורים, תעריפים הוגנים ותוספות המגיעות לעובד. הצו גם מסדיר את נושא חלקיות המשרה, עבודת לילה, עבודה בשבת, משרה מפוצלת והתוספות להן זכאים העובדים, ובכך מבטיח זכויותיהם.
עיקרי הצו: מחודש יולי 2014 שכרם של עובדי הניקיון בכל המסגרות הנו אחיד, כאשר זכאים העובדים לקבל שכר מינימום כמו כלל העובדים במשק, ובתנאים מסוימים יהיה שכרם אף גבוה משכר המינימום.
הצו מפסיק את שיטת "פיצול – ניצול"
במידה ועובדי הניקיון נדרשו לעבוד מעבר לשמונה שעות עבודה ברצף, היה המעסיק מחויב לשלם תוספת שעות נוספות, בשל כך נהגו מעסיקים לפצל את שעות העבודה של עובדי הניקיון, שמצדם סבלו בשקט: עבדו שעות רבות ללא תוספת שכר, נאלצו להתרוצץ בין משרד אחד לאחר ובשל הפיצול – גם ניווצר מהם לעבוד במשרה נוספת והם נכבלו למעסיק המנצל.
החוק החדש קובע כי במידה ונדרש העובד לעבוד בשני מקומות וישנה הפסקה של שעתיים ומעלה בין המשמרות, יהיה זכאי לתוספת פיצול ותעריף שכרו במקום העבודה השני יגדל בעשרה אחוזים.
עוד נכתב כי חובה להעסיק עובד ניקיון לשלוש שעות עבודה ביום לפחות, ובמידה והמעסיק משחרר אותו מתפקידו מוקדם, יידרש לשלם לעובד בגין שלוש שעות עבודה, לפחות.
השכר המעודכן לעובדי הניקיון
שכר המינימום של כל עובדי הניקיון בארץ הוא 24.98 ש"ח לשעה או שכר חודשי של 4,646.25 ש"ח בחודש למשרה מלאה (186 שעות). אחראי ניקיון זכאי לשכר של 26.09 ש"ח לשעה או 4,852.75 ש"ח לחודש למשרה מלאה (186 שעות).
לשכר המינימום עשויות להתווסף תוספות שונות, כגון: תוספת ותק (0.35 אג' לשעה מהשנה השנייה לעבודה), תוספת עבור עבודה מיוחדת, יום עבודה מפוצל, עבודה במשמרות, סטטוס משפחתי, הוצאות נסיעה, החזר הוצאות ואש"ל.
כל אלה ישולמו לעובד בנוסף לשכר המינימום ולא כנגזרת מתוכו. הווה אומר, אם העובד זכאי לתשלום בגובה 4500 ₪ ותוספות שכר בגובה 200 ₪ - חישוב שכרו יהיה 4500 ₪ פלוס התוספות, כלומר, 4700 ₪.
הפרת תקנות = קנסות ומאסר
בכל מקרה שהמעסיק מפר את חובתו לשלם שכר מינימום (כולל התוספות) הדבר נחשב לעבירה פלילית וניתן להגיש נגדו תלונה ליחידת האכיפה במשרד הכלכלה. אל תקלו ראש בנושא כוון שחוקי הענישה נוקשים ומעסיק שהפר את חובתו עלול לשלם קנס כספי של עד 35,000 ₪ ואף להגיע למאסר!
עונש מרחף גם מעל לראשם של המאחרים בתשלום. במקרה של הלנת שכר המעסיק צפוי לקבל עונש כפול: גם בגין הלנת השכר וגם בגין הפרת זכויות לשכר מינימום.
חשוב לדעת כי גם במידה והעובד הסכים מרצונו לקבל תשלום נמוך משכר המינימום במשק- אין הדבר קביל בבית משפט והמעסיק חשוף לתביעה בעתיד, כוון שזכותו של העובד נשמרת גם לאחר סיום העבודה בחברה, והוא רשאי לתבוע בדיעבד בגין ההפרה.
מעבר לחשש מפני ענישה למעסיק, אי תשלום שכר מלא עלול לגרום לפגיעה בזכויותיו של העובד לאבטלה ובחישוב דמי הפנסיה המגיעים לו, ולכן אל לכם להעמידו במבוכה ולגרום לו להסכים לשכר נמוך ממה שמגיע לו.
מה שכדאי לבדוק בטרם שוכרים חברת ניקיון
שני פרמטרים חשובים: איכות עובדי חברת הניקיון והיותם שותפים באיגוד המסדיר את זכויות העובדים.
לפני הכל אתרו חברת ניקיון מתוך המאגר של "האיגוד הכל ארצי של מפעילים הניקיון בישראל". הנהלות חברות אלה מקפידות על תשלום הוגן לעובדים ומוודאות כי זכויותיהם נשמרות בהתאם לתקנות החדשות.
מצאתם מועמדים ראויים במאגר? עתה אספו המלצות, שוחחו עם חברות ניקיון שונות וקבלו הצעות מחיר, עד שתגבשו החלטה לגבי החברה שנראית לכם אטרקטיבית ביותר.
אל תסמכו רק על חברות הניקיון ובדקו בעצמכם שהעובדים ממלאים את הטפסים הנדרשים לחישוב שכרם, שהם בעלי כרטיס עובד המאפשר רישום אמתי של שעות עבודתם, וחתמו על חוזה העסקה המגדיר את שעות העבודה בצורה ברורה וללא "אותיות קטנות" שתפקידן להכשיל אותם.
הגינות מצדכם תמנע בעיות עתידיות, אי הבנות ותביעות משפטיות. השקיעו בחוזה העסקה המכבד את העובדים ואפשרו להם להתפרנס כראוי. בדרך זו תרוויחו עובדים נאמנים ותימנעו מבעיות.