חברות הענק חייבות את הצלחתן לעובדים
החברות המרכזיות בשוק יודעות שההון האנושי הוא שיקבע האם החברה תשגשג או תדשדש. מסיבה זו החלה מגמה לטיפוח העובד, עידוד לעצמאות ומתן סמכויות ניהוליות לראויים להן. עסקים ששברו את "חומות הדיסטנס" זכו לשביעות רצון ונאמנות לחברה.
בחירה בשיטת העבודה הלא קונבנציונלית היא שהביאה את גוגל ופייסבוק לזכות בתואר "מקומות העבודה האידאלים", כך לפי מדרג מכון Great Place to Work ומגזין פורצ'ן היוקרתי והמשפיע.
חברת אינטל זכתה במקום הראשון במדרג הישראלי המקביל. בחברות אלה אחוז העובדים הנטושים הוא נמוך והן נהנות מצוות עובדים מגובש ומלא מוטיבציה.
העובדים משפיעים על שיטת העבודה
ניסיונכם כמנהלים חשוב להצלחת החברה אך לעתים דווקא העובדים בתחתית סולם הדרגות הם אלה שמחזיקים בכוח האמיתי, כוון שביכולתם לגלות כשלים, להצביע על תהליכים תקועים או להאיר את עינכם לגבי בעיות מול לקוחות.
גוגל, למשל, פיתחה יישום (Google-O-Meter ) שמאפשר לעובדים להציף בעיות אישיות או בתהליכי העבודה ולהציע פתרונות. כך מגלה גוגל בעיות בשלב ראשוני לפני שיהפכו לכדור שלג, ובעזרת העובדים מיישמת רזולוציות בדרך יצירתית.
גם אתם יכולים לעשות זאת עם או בלי יישומים טכנולוגיים מיוחדים. הזמינו את העובדים לפגישה חודשית בה יעלו הצעות ייעול ואפשרו להם להציף בעיות / בקשות באופן קבוע בתיבת מייל, או אפילו באופן אנונימי.
המנהלים משקיעים בהדרכת העובדים
עובדים חדשים המתקבלים לעבודה עוברים לרוב חפיפה קצרה ולאחריה נזרקים למים. חלקם מתקשים להשתלט על המשימות וחוששים להעלות שאלות בפני המנהלים, בכדי שלא להיתפס כאיטיים.
תופעה זו משתקת את העובדים ומעכבת את העבודה. מה גם שהתפתחות אישית אינה אפשרית כשרודפים אחרי הזנב ומנסים להתגבר על שצף המשימות.
גם לכך מצאה גוגל פתרון כשהנחילה בחברה את תכנית "Career Gur" בה מנהלים מעבירים אימוני קריירה לעובדים ומעניקים להם כלים שיעזרו להתגבר על קשיים, לצלוח אתגרים, לפתור סכסוכים ולהתפתח בתפקידם ובחברה.
הצעתנו לכם היא שתזמו תכנית הדרכה דומה בחברתכם, תקיימו הרצאות והשקיעו זמן ומאמצים בהעשרת העובדים. כך תעודדו את העובדים להתפתח, תכירו את היכולות שלהם ותוכלו להעניק מהידע והניסיון שלכם לטובת העובדים והכלל.
עורכים ימי גיבוש ומחזקים את עבודת הצוות
צוות עובדים מגובש הוא נכס של ממש לחברה. שיתוף פעולה המבוסס על הערכה הדדית בין העובדים מחזק את החלשים בקבוצה ומצמיח יסודות חזקים. לכן הוקם ענף שלם לאימון קבוצתי, אימון למנהלים וארגון ימי גיבוש.
בחברת פייסבוק למשל עורכים מסיבות חברה שנמשכות שבוע ,או מקיימים יום ספא המוני בכדי לשבור את הקרח. בגוגל מטילים על העובדים משימות שניתן לבצע רק בקבוצות ובאינטל משקיעים באירועי חברה מיוחדים.
רצוי, כדאי ומומלץ לערוך פעילות גיבוש גם בחברתכם, פגישה חודשית על כוס קפה והחלפת רשמים או הפקת ימי גיבוש לעובדים מחוץ למשרד. בנוסף, כדאי ליצור סביבת שיתופית הכוללת ישיבה קבוצתית במתחם עבודה, או הטמעת מנהג אכילת ארוחת צהריים קבוצתית במטבח המשרד.
שיחות פתוחות ושקיפות מלאה מצד ההנהלה
בפייסבוק, גוגל ואינטל מאמינים כי שקיפות מעוררת אמון בין העובד לחברה ותורמת להרגשה האישית. לפיכך מקפידות החברות לנהל שיחות פתוחות עם העובדים, להשיב לשאלות (קלות או קשות, מבלי להתחמק), לעדכן בהתפתחויות ובתהליכים הצפויים.
כשאין הפתעות לא נעימות מסביב לפינה העובדים רגועים ומסוגלים להשקיע זמן ואנרגיה בעבודה, במקום ברכילות וקונספירציות.
הנחילו מנהג זה בחברתכם ועדכנו את העובדים במתרחש ובצפוי. אל תסתירו מידע חיוני העלול להשפיע על העובדים ועל המשך פעילותם. שותפות במידע תעודד אותם לקחת חלק בתהליכים ולהגיב לשינויים בהבנה.
כשהראש שקט, העבודה זורמת
אינטל הציעה לעובדים פטור מדאגות הוריות כשהקימה במשרדיה מתחמים שהוסבו לגני ילדים. ההורים מתרכזים בעבודה ללא חשש לילדיהם, ומסיימים את יום העבודה ברוגע.
בנוסף, מאפשרת שילוב בין עבודה מהבית לעבודה במשרד ושעות עבודה גמישות. כל אלה מורידים נטל כבד מעל כתפי ההורים, והכרת התודה שלכם לחברה באה לידי ביטוי במוטיבציה גבוהה והענקה חזרה לחברה.
גם אם אינכם מסוגלים לפתוח מעון במשרד אפשרו לעובדיכם גמישות והיו סבלנים כלפי הצרכים המשפחתיים שלהם. עובדים שמרגישים שמבינים אותם – מוקירים תודה ומרגישים צורך להחזיר לחברה בעבודה קשה, ביצירתיות ואחריות.
בנוסף וחשוב יותר, עובדים שמרגישים שמקום העבודה מכריח אותם לבחור בין המשפחה לעבודה, לרוב יבחרו במשפחה ויתפטרו. לכן, בכדי לשמר את העובדים הטובים היו אדיבים וגלו הבנה.