אילו מכשירים במשרד חושפים אתכם לקרינה?
יהיה קל יותר לענות על השאלה הזו בדרך השלילה, כי מרבית המכשירים הטכנולוגיים פולטי קרינה במידה משתנה: מחשבים, מסכי מחשבים, נתבי רשת, מכשירי טלוויזיה, מיקרוגל, רדיאטור ואפילו מצלמות אבטחה המצוידות ביכולת לראיית לילה כמו גם נורות ה- LED שאומנם ידידותיות לסביבה וחסכוניות בצריכת החשמל, אך "בתמורה" פולטות קרינה.
שמישהו יחליט: הקרינה מסוכנת לנו או לא?
בשנת 2011 פרסם ארגון הבריאות העולמי (WHO) דו"ח המסכם ממצאים המצביעים על קשר ישיר בין קרינה למחלת הסרטן. באותה השנה בדיוק פורסם דו"ח מטעמם שלא נמצאו נתונים אמפיריים לקשר בין חשיפה לסיכוי לחלות במחלה. אז אם ארגון הבריאות העולמי מוציא באותה השנה שני דו"חות סותרים, כיצד ניתן לקבל תשובה משמעית לשאלת הקשר בין השימוש באמצעים פולטי קרינה לבין מח לת הסרטן?
הסיבה האמיתית לאי החלטיות בנושא נובעת מהקושי לבדוק את השפעת הקרינה לאורך עשורים רבים, שכן השימוש בטכנולוגיה סלולרית נמצאת בשימוש ציבורי משנות השמונים בלבד, ומחקרים הסוקרים שלושה עשורים אינם בשלים בכדי לספק הוכחות חורצות לכאן או לכן.
בשנת 2002 החליטה הממשלה כי יש להקים גוף שיבקר את היקפי הקרינה בארץ ויפעל לצמצום החשיפה, אך עד כה לא הוקם גוף שכזה והנושא נשאר פרוץ. עם זאת, המוסד לבטיחות וגיהות פועל במרץ להכשרת בודקי קרינה ומפרסם תכופות המלצות לצמצום החשיפה לקרינה במקומות עבודה.
הציבו עמדות עבודה רחוק ממכשיר הנתב במשרד
הנתב המאפשר את הפעילות האינטרנטית במשרד פולט קרינה והחשיפה אליו אינה מומלצת. לכן, כדאי לקבוע את עמדות העבודה רחוק ממקום הצבתו של הראוטר, ובנוסף מומלץ לבנות קיר בטון שיאפשר חציצה בין המכשיר פולט הקרינה לבין העובדים השוהים בחדר.
כמו כן, אם אתם עובדים במרחב הפתוח לצד עמדות לא מאוישות – מומלץ לכבות את המחשבים (נייחים וניידים) שאינם בשימוש, וזאת בכדי למנוע חשיפה מיותרת.
הצפינו כבלים של רשת החשמל והרשת
לא רק המכשירים פולטים קרינה אלא גם הכבלים המחברים ביניהם לבין שקעי החשמל. אומנם אחוז הפליטה אינו גבוה, אך מוטב לצמצם גם את הקרינה המיותרת הזאת פשוט על ידי הרחקת הכבלים מהגוף. ההמלצה היא להצפין את הכבלים מאחורי שולחן או קיר גבס ולמנוע מגע ישיר וקרבה לעובדים.
הסלולרי בטעינה? הרחיקו אותו מגופכם
מכשיר הסלולרי פולט קרינה עוצמתית יותר כאשר המכשיר נמצא בסביבה מבודדת (ביער ולא בעיר), כאשר המרחק מתחנת הממסר גבוה ובזמן הטעינה. בוודאי תתקשו לשלוט בשני המצבים הראשונים שהזכרנו אך הנתון השלישי נמצא בשליטתכם.
בזמן טעינת המכשיר יש לשמור על מרחק סביר ממנו. המדענים מתקשים לקבוע מהו רדיוס הקרינה כוון שהמשתנים דינאמיים, אך ממליצים על מרחק של מטר לפחות למבוגרים.
שימו לב: השימוש באוזניות אינו אפקטיבי
השימוש באוזניות אכן מסייע לשמירת מרחק פיזי ממכשיר הסלולרי, אך רק אוזניות אוויר המצוידות באמצעי מיסוך אכן מבודדות את הקרינה, ומפחיתות את הסכנה למשתמש. יתר האוזניות, כולל אוזניות בלוטוס אינן יעילות כאמצעי הגנה.
צמצום הקרינה ממכשירי הטלוויזיה והמסכים במשרד
מסכי LCD ומסכי פלזמה פולטים קרינה במידה נמוכה אך בחשיפה ארוכה ומתמשכת, היא עלולה להוות סיכון. לכן, ההמלצה היא להתקין את המסכים רחוק מסביבת העבודה, ולהציבם בגובה ולא בקרבה ישירה לעובדים.
צמצום הקרינה במטבחון המשרד
הטכנולוגיה בה משתמשים להפעלת המיקרוגל אומנם זהה לטכנולוגיה הסלולרית, אך חזקה יותר בעוצמתה. בשל כך, ארגוני הבריאות ממליצים לשמור על מרחק של מטר אחד לפחות ממכשיר מיקרוגל פועל.
ישנם שטוענים שהצבת המיקרוגל בארון מאוורר מסייעת לצמצום החשיפה, אך לטענה זו לא נמצאו הוכחות מדעיות חד משמעיות ולכן, בין אם המכשיר חבוי בארון או גלוי במטבחון, מוטב לשמור מרחק פיזי ממנו.