אין כל פסול במאמץ של עצמאי לשלם פחות מס, ומספר פסיקות שפסקו בעניין בתי המשפט בארץ אף העניקו לאמירה זו תוקף חוקי. ואכן, המדינה אשר מחייבת את העובדים, עצמאיים ושכירים גם יחד, לשלם מס, מעמידה במקביל מערכת של כללים המאפשרים להקל על נטל המס.
אם אני עובד מהבית, מה מוכר לצורך מס?
כדי לקבל החזר על חשבונות של הבית, כמו חשמל, ארנונה, מים וכדומה, יש לחשב את אחוז שטח החדר או החלל המשמש לעבודה מתוך כלל הבית. אחוז זה ישמש כבסיס לחישוב ההוצאות המוכרות לצורכי מס.
כלומר, אם שטח חדר העבודה שלך הוא 10% מכלל הבית, הנך זכאי להחזר בסך 10% מחשבונות הבית. שימו לב לשיעור ההכרה למתן פטור, על מנת למנוע את שינוי ייעוד הדירה ממגורים לעסקים.
כדי לקבל החזר מס על דמי השכירות, יש לקבל מהמשכיר פטור על ניכוי מס במקור עבור השכרה לעסק. חשוב לבדוק כי בחוזה השכירות לא מופיעה מגבלה על שימוש הדירה למגורים בלבד.
הוצאות על רכישת ציוד כמו מחשב (כולל תיקונו), כוננית, שולחן עבודה, מדפסת, פקס, ניירות וכדומה, יוכרו במלואן. הוצאות נוספות כמו תשלום על אינטרנט, ביטוח דירה, ניקיון, שיפוצים ועוד, יוכרו על פי רוב לפי חלקן היחסי.
מה נותנת לי קרן השתלמות לעצמאיים?
אחת הדרכים לחסוך בתשלום המס היא הפקדת כסף בקרן השתלמות. הרעיון פשוט: העצמאי מפקיד כסף בקרן למשך 6 שנים, במסלול לפי בחירתו (אג”ח, קרנות, מניות ועוד). בתום התקופה האמורה, הכסף משתחרר והוא פטור לחלוטין ממס.
מדובר בתכנית חיסכון לכל דבר ועניין, רק שהתשואה שקרן ההשתלמות מעניקה גבוהה בהרבה מתכניות חיסכון בנקאיות נוסח פק”מ ודומיהן. ניתן להפקיד בקרן עד 7% (עד לתקרה של 236000 ₪) מהרווח של העסק (כלומר, הכנסות פחות הוצאות).
יש לציין כי הפקדה לקרן השתלמות אינה כדאית אם מדובר בעסק שהרווח השנתי שלו אינו עולה על 50 אלף שקלים, כיוון ששיעור המס על רווח כזה אינו גבוה בכל מקרה (לא כדאית מבחינת הטבות המס אך משתלמת בהיבטים אחרים, לדוג’ זהו המכשיר הפיננסי היחידי הנותן פטור מרווחי הון).
באיזה מקומות בארץ ניתן ליהנות מהטבות מס נוחות?
כדי לעודד תושבים באזורי פריפריה או על קו גבול או תפר, מעניקה המדינה הטבות מס ביישובים מסוימים. להלן רשימה חלקית של יישובים שתושביהם זכאים להקלה בנטל המס.
• יישובי קו עימות צפוני (כולל נהריה) – פטור ממס בסך 11%.
• קריית שמונה – 22%
• מצפה רמון – 22%
• ירוחם ודימונה – 18%
• אופקים, תל שבע והמועצה האזורית רמת הנגב – 14%
• יישובי קו עימות דרומי ועוטף עזה – 20%
האם ניתן לחשב לבני זוג את המס בנפרד?
ככלל, פקודת מס הכנסה קובעת כי חישוב מס לבני זוג ייעשה במשותף. אבל לכלל נוספו עם השנים סייגים, וכיום ניתן להוציא תלוש משכורת נוסף לבן/בת זוג של בעל העסק. יחד עם זאת, מומלץ לעשות זאת בזהירות, תוך התייעצות עם איש מקצוע ושמירה על כל הניירת הרלוונטית.
סוגיית חלוקת המס נדונה לא אחת בבית המשפט, וראו פסקי דין קלס, מלכיאלי ועוד. ב-1.1.2014 נכנס לתקפו אישור של ועדת הכספים של הכנסת לאפשר חלוקת מס בין בני זוג, תחת התנאים הבאים:
• העבודה של שני בני הזוג בעלת חשיבות ונדרשת לייצור הכנסה לעסק.
• ההכנסה של כל בן זוג תעמוד ביחס ישיר לתרומתו להכנסות העסק.
• הכנסה יכולה להיות מיוצרת בבית המגורים רק אם הוא משמש כמקום העיקרי של העסק.
• לכל אחד מבני הזוג יהיו עד 50% בעלות על העסק.
מתי כדאי לעבור מעצמאי לחברה בע”מ?
אם הרווח שלך מגיע לכ 50,000 ש”ח, כדאי לשקול שינוי הגדרה ולעבור ל”חברה בע”מ”. בוודאי אם נדרש לך להשאיר חלק מהרווח בעסק, לשם רכישה, השקעות והתייעלות.
מבחינת תשלומים למס הכנסה – חברה בע”מ מעניקה אפשרויות רבות לתכנון המס בצורה נכונה ויעילה ביותר עבור העסק – ובשבילך.
נכתב ע”י חברת כספית – חברה המתמחה בייעוץ פיננסי ובהחזרי מס לשכירים.