בעלי עסקים רבים אמנם מודעים לסכנות האורבות למידע העסקי שלהם כתוצאה משימוש יומיומי ברשת, אך האם המודעות לבדה היא זו שתמנע גנבת מידע? כנראה שלא. בעידן בו מידע שווה כוח, חשוב שתדעו כיצד להגן עליו.
בשנים האחרונות נחשפנו להשפעות אפלות של הגלישה ברשת – פשעי ולוחמת סייבר. פרסום פרשת מתקפת הסייבר על איראן, הציגה בקדמת הבמה את הסיכון שבחשיפת מידע אינטרנטי וכיצד הוא מנוצל לצרכים מוחשיים של אינספור גורמים מזיקים. שלא כמו היקף הפגיעה של המתקפה באיראן והתחכום שבה אשר נבע מעבודתם של מדינות שלמות (לכאורה), גניבות מידע ופריצות מתרחשות באופן יומיומי ובכל העולם על ידי בודדים או קבוצות. אנשים ובעלי עסקים רבים בעיקר עלולים למצוא את עצמם נפגעים באופן ישיר ועקיף מחדירה של בעלי אינטרסים שונים אל המידע הסודי שלהם.
יריבויות עסקיות, אהבות נכזבות או שעמום של גיל העשרה יכולים להוביל לפריצת המערכת שלכם וחשיפת המידע ברשת, גם אם הפצחנים (מילה חדשה בעברית), או ה"האקרים", התכוונו לפרוץ לשרת עסקי אחר, "על הדרך" נשאב גם המידע שלכם. מספיקה שורת קוד שנכתבת בטעות בכדי ליצור אפקט כדור שלג של זליגת מידע.
טעויות נפוצות של בעלי עסקים
ישנן שתי טעויות נפוצות שבעלי עסקים עושים, או מדויק יהיה להגיד, לא עושים, כך לפי בן שרון מחברת B.I.T SERVICES:
1. "חלונות (WINDOWS) היא מערכת ההפעלה הנפוצה ביותר בישראל ובעולם/ זו מערכת של חברת מייקרוסופט (MICROSOFT) המנפיקה גרסה חדשה ומשופרת בעקביות. בין אם מתוך חיסכון בעלויות או חוסר תשומת לב, בעלי עסקים נוטים שלא לשדרג את מערכת ההפעלה שלהם. לדוגמה: אם בעסק מסוים לא שידרגו את מערכת ההפעלה לגרסה חדשה יותר מ-XP, מערכות ההגנה של מייקרוסופט כיום כבר אינן רלוונטיות לגביה. משמעות הדבר היא שמספיק מחשב אחד לא משודרג במשרד בכדי לפרוץ לכלל המחשבים בעסק, גם אם מדובר בעשרות ומאות מחשבים".
2. "עסקים מעל 3-4 מחשבים שאינם מתקינים 'חומת אש' (FIREWALL) הופכים פגיעים לחדירת וירוסים ותכנות זדוניות במחשבי העסק. ללא מערכת חומת אש ניתן בקלות יתרה לחדור למחשבי העסק, להשתיל קובץ פישינג (FISHING) - וירוס כופר, ולאסוף מידע משלל האתרים בהם פיזרנו סיסמאות וכדומה".
שירותי ענן
"מחשוב ענן" היא פלטפורמה השומרת את הקבצים והמידע שאנו מעלים אליה בכתובת לא מזוהה. מעבר לכך בשירותי מחשוב הענן ניתן להתקין תוכנות חינמיות של עריכה ושמירת קבצים, תמונות וקבצי קול לשימוש משותף. בפלטפורמה זו אין שרת ספציפי אליו נשלחים הקבצים אלא לכמה שרתים ביניהם הוא "נודד" ולא מאפשר להגיע אליו בצורה ישירה.
"לפי ניסיוני בתפקידים בכירים בתור שכיר במשק, אני יכול לומר כי יש עדיין עסקים רבים שלא העבירו באופן מלא את כל המידע שלהם לשירות ענן אלא רק גיבויים ומיילים" אומר בן שרון מחברת B.I.T SERVICES. "רובם עדיין משתמשים בשרתים שניתן לפרוץ אליהם בקלות אז מה זה משנה אם יש גיבוי בשרת?"